Stadens nycklar Introduktionsbild
Runt centrala Falkenberg kan besökare på egen hand upptäcka utvecklingen av staden genom tre tematiserade promenadstråk med Stadens nycklar-skyltar. Läs mer om det här.

Stadens nycklar

En kulturhistorisk utställning om livet i Falkenberg, med utgångspunkt då gnistan tändes och elektriciteten gjorde sitt intåg till staden, 1904.

 

Stadens nycklar är en upplevelsebaserad utställning som talar till olika sinnen. På ett lustfyllt sätt med bland annat dramatiserade inslag får besökaren ta del av livet i staden både med tillbakablickar i historien samt med ett framtida perspektiv i sikte. Syftet med utställningen är att väcka intresse, nyfikenhet och engagemang för Falkenberg som plats att leva och verka i, med utgångspunkt från eleven idag. Genom att ge ett historiskt perspektiv på hur livet har förändrats vill vi väcka tankar och funderingar på hur staden ska fortleva och utvecklas samt ge en förståelse för att alla kan påverka sin framtid.

Målet är att använda digitala medier som en del av upplevelsen av historier och människor i stadsmiljön, därför är en webbplats för Stadens nycklar under uppbyggnad.

Platsen för utställningen är den kulturhistoriska stadsmiljön och består främst av ett antal kommunägda men även enstaka enskilda byggnader och miljöer i området Gamla stan, samt i centrala Falkenberg.

Valbara spår

När elektriciteten kom till Falkenberg

 

Falkenberg en vinterdag januari 1904. Denna dag startades något som förändrade staden för alltid. Strömmen kom till staden. Med den kom nya arbeten, nya sätt att kommunicera, transportera, producera. Ja, elektriciteten innebar i många fall en helt ny livsstil och nya sätt att förhålla sig till tid och rum.

I vår kulturhistoriska utställning Stadens nycklar finns flera olika spår att välja bland, anpassade till olika årskurser och inriktningar. Varje spår innehåller ett uppdrag som eleverna får utföra tillsammans. Tid: ca 90 minuter

Nedan finns en kort presentation av de valbara spår som går att boka. Välkommen till ett historiskt uppdrag i och om Falkenberg!

 

Signe

God morgon

Signe söker Griseknorran

Ett spår om relationer för åk 0-6

Hur ser vardagslivet ut en sommarmorgon i juni i början av 1900 talet? Vem är Signe och varför söker hon Griseknorran?

Goenissen

God afton

Ordning och reda med Goenissen

Ett spår om relationer för åk 0-6

Vilka sysslor har man på en gård en höstkväll i oktober tidigt 1900 tal, när strömmen precis kommit till staden, och vad gör en Goenisse?

KomTek teknik

Klura, knåpa, hitta på

Allt som skapas finns först i någons fantasi

Ett teknikspår inom ämnet förändring och utveckling för åk 3-6

Nycklar, koder, mekaniska lösningar och uppfinningar. Hur har man kommit på alla saker som uppfunnits och hur blir man uppfinnare? Med fantasi kan experiment och teknik nå svindlande höjder.

havsfrun

Vatten på liv och död

Undvik Havsfruns hämnd

Ett spår inom ämnet förändring och utveckling med hållbarhet för åk 6-gy

Vad gör vattnet för oss och vad gör vi för vattnet? När vatten hamnar där det inte ska vara, vad händer då? Följ med på ett uppdrag i vattnets tecken.

Albin

Från hand till band

Förlåt Albin

Ett spår inom ämnet förändring och utveckling för åk 6-gy

Var det lätt att lära sig att leva med elektricitet och fabriker istället för att leva i den gamla gårdsrytmen med hantverk och solen som klocka? Följ Albins uppdrag om hur han tyckte att det var.

Al

Att göra en resa

AI… vilse i tiden

Ett spår inom ämnet kommunikation för åk 6-gy

Vad skulle hända om internet slutade fungera? Hur kommunicerar vi med varandra och hur gjorde man förr?

 

Inför skolbesöket

 

Nu har vi avslutat skolprogrammet för läsåret 2023/2024. Vi kan ännu inte ta emot bokningar för läsåret 2024/2025.

Bokningsförfrågan


För bokning av valbara aktiviteter kontakta oss på: museibokning@falkenberg.se

Vi kan ännu inte ta emot bokningar för läsåret 2024/2025.