17 September - 20 November
KL 12:00
 - 16:00
Bilhjälm, Gömställe och Stellerskrika - Nyförvärv till samlingarna

Varje år gör Rian nya förvärv till samlingarna av konst, design och kulturhistoria. Det görs för att bevara Falkenbergs historia och betydelsefulla konst- och designföremål för framtiden. I utställningen Bilhjälm, Gömställe och Stellerskrika – Nyförvärv till samlingarna får du möjlighet att möta ett fyrtiotal av de föremål som kommit till museet under de senaste fem åren.

Konstsamlingen med nära 2600 verk spänner över en rad discipliner men domineras av grafik och måleri. Sedan några år tillbaka har verk av kvinnliga konstnärer prioriterats då de tidigare haft svag representation. I utställningen visas både skulptur, fotografi, grafik och måleri.
Om livet i Falkenberg med fokus på tiden från 1800-talet och framåt berättar den kulturhistoriska samlingen som består av både föremål och fotografier. I utställningen visas filmer, fotografier och historiska föremål som främst är donerade av invånare i Falkenberg. Några exempel är en bilhjälm, en bygdedräkt från Ullareds socken och platåskor burna av en tonåring på 90-talet.

Designsamlingen är den senast tillkomna och nyförvärv sker främst i samband med utställningar. Här visas till exempel keramik, glas och möbeldesign. Några föremål kan kännas igen från de senaste årens utställningar på Rian med kvinnliga 1900-talsformgivare medan andra visas för första gången. En del av nyförvärven tillhör Smyckoteket – museets unika lånesamling av samtida smyckekonst.

Stellerskrika
Karin Roy Andersson, Stellerskrika, brosch, 2017. Foto: IDNAMADI