Ryozo Miki

av Love Jönsson & Petter Eklund
Inbunden, svenska/engelska, 2019

Med teknisk skicklighet, humor och spontanitet har keramikern Ryozo Miki under mer än ett halvt sekel skapat en rik keramisk värld där kärleken till leran och arbetet är central. Han föddes 1942, växte upp och utbildade sig i Japan men har varit verksam i Sverige och Danmark sedan 1966. Ryozo Mikis keramik präglas av den traditionella skolning han fick som lärling i Kyoto i början av 1960-talet men också av hans ständiga sökande efter friare uttrycksformer.

Här presenteras för första gången Ryozo Mikis keramik i bokform. Författarna Petter Eklund och Love Jönsson har följt hans arbete på nära håll och tecknar ett porträtt av både det individuella konstnärskapet och dess historiska och kulturella fond.

 

Boken är utgiven med stöd av Torsten Söderbergs stiftelse, Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Stiftelsen Lars Hiertas Minne, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Stiftelsen Wilhelm och Martina Lundgrens understödsfond, Bengt Julins stiftelse för konsthantverk, konstindustri och industridesign samt Estrid Ericsons stiftelse.

Boken om Ryozo Miki har beviljats efterhandsstöd av Statens kulturråd, vilket innebär att ca 300 exemplar av den distribueras till folkbiblioteken i Sverige, så fråga gärna efter den på ditt lokala bibliotek. Boken går också att köpa via nätbokhandlare som Adlibris och Bokus.

Ryozo Miki
Ryozo Miki