Den moderna keramiken rymmer en mängd uttryck – från det harmoniska och perfekta till det experimentella och dramatiska. Medan vissa keramiker sökt sig mot de enkla bruksföremålen har andra undersökt lerans möjligheter som material för skulpturer och reliefer. Med sin rika variation av former, färger, ytor och stämningar upphör keramiken aldrig att fascinera. I den här utställningen får du möta de stora, internationellt kända namnen inom 1900-talets skandinaviska keramik, som Wilhelm Kåge, Axel Salto, Gutte Eriksen, Rut Bryk, Erik Pløen, Tyra Lundgren, Gunnar Nylund och Stig Lindberg. Men vi får också stifta bekantskap med betydelsefulla konstnärskap som inte är lika kända för den breda publiken, som Hans A. Hjorth, Lis Husberg, Raija Tuumi och Ingvil Havrevold.
Utställningen visar ett urval ur den omfattande samling av modern och samtida skandinavisk keramik, BIM Collection, som samlaren Björn Mathiasson fört samman sedan slutet av 1970-talet. Den keramikhistoriskt mycket värdefulla och väldokumenterade samlingen, som omfattar drygt 1 000 föremål, har i sin helhet donerats till Rian där den kommer utgöra en resurs för forskning och utställningar. I samband med donationen förvärvar museet också Björn Mathiassons boksamling och arkiv.
Till utställningen publiceras en tryckt katalog med specialbeställda texter av skribenter från Norge, Danmark, Finland och Sverige: Jorunn Veiteberg, Anne Britt Ylvisåker, Bodil Busk Laursen, Karin Widnäs, Kerstin Wickman, Petter Eklund samt donatorn Björn Mathiasson.
Mottagandet av donationen har möjliggjorts genom generösa bidrag från Sten A. Olssons stiftelse för forskning och kultur (Stenastiftelsen) och Region Halland.
I anslutning till utställningen Lerans magi arrangerar Rian 22 augusti 2023 ett nordiskt seminarium om keramisk skulptur under efterkrigstiden. Seminariet äger rum i Falkenbergs kulturcentrum Argus och arrangeras i samarbete med Gustavsbergs porslinsmuseum/Nationalmuseum och det nordiska nätverket för keramikinstitutioner. Bland de medverkande finns några av Nordens främsta keramiker och keramikexperter. Det är gratis att delta, men plats ska bokas i förväg. Läs mer om seminariet och anmälan här.