9 Mars
KL 12:15
 - 16:00
Seminarium: Internationella kvinnodagen

Lördagen den 9 mars uppmärksammar vi Internationella kvinnodagen 2024 med föredrag och diskussioner på Rian.

 

Program

 
12:15–12:45 Maja Larsson – Svenskt barnafödande 1870 till idag

Kroppens mekanismer för att föda barn har alltid varit desamma. Ändå är ingenting i förlossningsrummet sig likt. För 150 år sedan födde nio av tio kvinnor i Sverige barn i det egna hemmet med en barnmorska vid sin sida. Hur gick det till när vi gick över till sjukhusförlossningar – och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen? 

Genom verkliga vittnesmål från dem som var med väver Maja Larsson en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. 

Maja Larsson är frilansjournalist och författare till boken Kläda blodig skjorta – svenskt barnafödande under 150 år som nominerades till Augustpriset 2022.

 

13:00–13:30 Märta Holkers – Ragnhild Godenius, en pionjär inom svensk studiokeramik

Författaren och konsthistorikern Märta Holkers, Stockholm, gav 2023 ut den rikt illustrerade boken Ragnhild Godenius – pionjär inom svensk studiokeramik. I sitt föredrag berättar hon om den finlandssvenska skulptören Ragnhild Godenius (1877–1966) och visar bilder på hennes egensinniga keramik.

Godenius flyttade till Stockholm 1907. Redan 1908 brände hon sina föremål själv. Hon blev därmed den första konstnären i Sverige med egen brännugn och betraktas därmed som en pionjär inom svensk studiokeramik. Ragnhild Godenius levde tillsammans med konstnärskollegan Gerda Sprinchorn, och berättelsen om deras liv och arbete kan idag ses som en del av en tidigare oskriven queer konsthistoria.

 

13:45–14:15 Paus med förbeställd smörgås och kaffe.

 

14:15–14:45 Saadia Hussain – Konsten att hitta hem

Saadia Hussain arbetar som konstnär, konstpedagog och konstaktivist och har lett flera konstprojekt nationellt och internationellt med tonvikt på demokrati och yttrandefrihet. Hon har utvecklat metoder för deltagarbaserade arbetssätt och har bred erfarenhet av att arbeta med olika grupper av människor.

Saadia Hussain drivs av en orubblig tro på att konst är en mänsklig rättighet som inte får bli en klassfråga. I sin praktik strävar hon ständigt efter att dela rum och berättelser med och för fler och genom den kollektiva konstkraften förena och förändra synsätt och attityder.

I sin föreläsning kommer Saadia Hussain berätta om sitt konstnärliga arbete och om att bära på en dubbelhet inom sig, att ha både ett hemland och ett moderland och att genom konsten hitta hem och dela hem.

 

LISA ÖBERGS MEDVERKAN INSTÄLLD PÅ GRUND AV SJUKDOM
15:00–15:30 Lisa Öberg – När kvinnor skaffade underbyxor och slutade med korsett

Lisa Öberg är docent i historia och var lektor vid Södertörns högskola i 20 år. Hennes forskningsområde är kvinnors liv och arbete under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Hon har även forskat om medicinhistoria och hon håller i de stadsvandringar med kvinnliga teman som arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska.

I sitt föredrag kommer Lisa Öberg att ge oss glimtar ur damunderklädernas historia 1870–1910. Underbyxor har inte alltid varit något självklart för kvinnor. Tvärtom, i en tid utan toaletter var det kanske mer praktiskt utan! Men under 1800-talet började överklassens damer låta sy fina benkläder att ha under kjolarna. Som vanligt följde arbetarklassens kvinnor efter, då med ”kalsonger” i enklare bomull. Lisa Öberg kommer att presentera olika perspektiv på underklädernas historia, inte minst utifrån den medicinska aspekten.

 

Seminariet ingår i Rians entréavgift (50 kr) och årskort.

Begränsat antal platser. Föranmäl dig via e-post till 
museibokning@falkenberg.se. Ange namn och telefonnummer. Det går också bra att boka en vegetarisk smörgås (79 kr).

Om du vill göra dig närmare bekant med föreläsarna och de ämnen som tas upp, besök Argus vecka 10-11 där biblioteket i samarbete med Rian kommer att sätta upp ett bokbord med relaterade lästips.  Du kan också klicka på länken nedan.